Tel: 444 23 24

Şair Eşref Bulvarı 1371 Sokak No: 9 Çankaya / İZMİR

Glokom

Glokom

Glokom  ( göz tansiyonu veya eskilerin deyimiyle kara su)  göz içi basıncının artarak görme sinirinin hasarıyla sonuçlanan hastalıktır.Genellikle 40 yaş üzeri görülmekle birlikte bebeklerde ve gençlerde de görülür.

glokom

 

Göz hastalıkları içinde ailesel geçişi en fazla olan hastalıktır.Bu yüzden ailesinde göz tansiyonu olan bireylerin yıllık göz muayenelerini ihmal etmemeleri önemlidir.

Görme siniri yaklaşık 1.5 milyon sinir lifinden oluşur.Göziçi basıncı arttığında günden güne ağrısız şekilde sinir lifleri kaybı oluşur.Bundan dolayı  görme sinirinde oluşan hasarın erken tespiti önemlidir.Çünki oluşan hasar tedaviyle geri dönmez yapılan tedavi geri kalan sinir liflerini korumak içindir.

Glokomun Belirtileri

  • Sabahları belirginleÅŸen baÅŸ aÄŸrılar,
  • Zaman zaman bulanık görme,
  • Geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi,
  • Televizyon izlerken göz etrafında aÄŸrı,

Glokom Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?

  • Ailede glokom öyküsünün olması (genetik yatkınlık)
  • 35 yaşın üzerinde olunması
  • Åžeker hastalığı
  • Åžiddetli kansızlık veya ÅŸoklar
  • Yüksek-düşük sistemik kan basıncı (vücut tansiyonu)
  • Yüksek Miyopi
  • Yüksek Hipermetropi
  • Migren
  • Uzun süreli kortizon tedavisi
  • Göz yaralanmaları
  • Irksal faktörler

Bu özelliklere sahip kişilerde glokom hastalığının ortaya çıkma riski normalden daha yüksek olduğu için bu kişilerin görme sinirindeki hasarın erken tespiti amacıyla düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmaları uygun olur.

GLOKOM TEDAVÄ°SÄ°

Glokomun tedavisinde başlıca üç yol mevcuttur.glokom-tedavisi

İlaç Tedavisi

Öncelikle hastanın göz tansiyonu, ya gözdeki sıvının üretimini kısarak ya da çıkışını arttırarak düşürülür. Bu iki yöntem için kullanılan ilaçlar vardır. Bu ilaçlar, her gün belirli aralıklarla alınan ve de hayat boyu kullanılan ilaçlardır. İlaç tedavisine rağmen hastanın, göz tansiyonu düşmüyor ve görme alanı daralıyorsa; uygulanacak tedavi yöntemi ameliyattır.

Cerrahi Tedavi

Ameliyatla, gözün beyaz kısmında bir delik açılır. Dışarıdan görünmeyecek kadar küçük olan bu delikle, gözün içerisindeki fazla sıvı tahliye edilir. Ameliyat sonrası çoğunlukla glokom hastalığı ortadan kalkar. Bu durum tüm hastalarda mümkün olmamaktadır.

Lazer Tedavisi

Göz tansiyonu tedavisinde lazer ışını;

İlk olarak; akut glokom krizi tedavisinde ve diğer gözün glokom krizine girmesinin engellenmesinde kullanılır.

İkinci olarak kronik glokom vakalarında, göz içinde yapılan sıvının dışa çıkışını kolaylaştırmak için lazer, süzgeç benzeri dışa akım kanallarına uygulanır.

Lazerin göz tansiyonu tedavisindeki bir diğer kullanım alanı ise gözün dış kısmındaki, renkli kısmın çevresindeki beyaz bölgeye lazer uygulanılmasıdır. Amaç, bu kısmın iç tarafında bulunan ve göz suyunu salgılayan bölgenin tahrip edilerek göz suyu üretiminin azaltılmasıdır.

Konjenital Glokom (Bebeklerde Glokom)

Yeni doğan bebeklerde görülen önemli hastalıklardan biride doğuştan glokomdur. Bu hastalık başlangıçta belirti vermediği halde ilerledikçe bebeğin gözünün büyüdüğü dikkat çeker. Ayrıca ışığa bakamama, sulanma gibi belirtileri vardır. Tedavi edilmediği takdirde hastalığın ilerleyen dönemlerinde, gözün saydam tabakasının zamanla bulanıklaştığı ve giderek beyazlaştığı görülür. Bu durumda bebek, giderek görmesini kaybedecektir. Hastalık başlangıç döneminde tanısı konulduğunda yapılacak ameliyatla göz tansiyonu düşecek ve görme kaybı önlenecektir. Fakat doğuştan glokomlu bebeklerde, ameliyattan bir süre sonra göz tansiyonu tekrar yükselebilir ve tekrar ameliyat gerekebilir. Bebeklerde görülen glokom, yetişkinlerde görülen glokoma oranla daha inatçı bir glokom türü olup bazen birkaç ameliyat gerekebilir.

Konjenital Glokomun Belirtileri

Korneal buğulanma (saydam tabakada bulanıklık) ilk fark edilen bulgudur. Beraberinde gözyaşı artışı, ışığa hassasiyet ve göz kapaklarında spazm bulunabilir. Göz tansiyonunun yükselmesi sonucu göz küresi büyür. Tek taraflı olduğunda daha çabuk fark edilir. İki taraflı olduğunda ve başlangıç dönemlerinde zor fark edilir. Erken tanı çok önemlidir. Hastalığın tedavisi cerrahidir. Uzun süreli takipleri gereklidir.

Glokomun hangi türü olursa olsun, görmeyi kalıcı, geri dönüşümsüz olarak harap etme potansiyeli vardır. Tedavisi asla ihmal edilmemelidir. Bazen ilaçlarla, bazen direkt ameliyatla, bazen de YAG lazerle tedavi edilir.